Maitreyi – Cealalta varianta

februarie 23, 2012 at 1:26 pm Lasă un comentariu

De ceva timp mi-a crescut apetitul pentru citit, filme, informatii si curiozitati. Probabil si datorita faptului ca simt nevoia sa schimb ceva…nu stiu ce anume. Asa ca am inceput sa citesc mai mult si sa ma informez mai mult referitor la ceea ce se intampla in jur.Pentru ca in fiecare zi ma lovesc de ceva care ma surprinde. Nu am mai scris de mult timp pe blog si cred ca acesta e momentul sa reiau lucrurile de unde le-am lasat, de aceasta data cu mai multa seriozitate.

M-am hotarat sa incep cu un subiect mai light. Acum 2 luni de zile, intrand intr-o librarie am gasit o carte foarte interesanta (mie cel putin asa mi se pare). Banuiesc ca multi dintre voi a-ti avut in programa de limba romana pentru BAC romanul ,,Maitreyi” scris de Mircea Eliade (eh, nu stiu cati dintre voi a-ti si citit cartea ). In momentul in care a scris acest roman (1933), Mircea Eliade era deja celebru pentru ca scrisese numeroase eseuri si studii. Astfel ca, cartea sa a fost citita de un public numeros. Nu toata lumea stie ca Maitreyi (pe numele ei intreg Maitreyi Devi) a existat cu adevarat, fiind (asa cum se spune si in roman) fiica celui mai mare filosof indian Surendranath Dasgupta, in casa caruia a locuit Mircea Eliade in perioada sederii sale in India. Nu am sa fac acuma o recenzie a acestui roman pentru ca recenzii si rezumate gasiti cu un simplu click pe google. La inceputul cartii sunt ilustrate ca motto cateva cuvinte: ,,Iti mai amintesti de mine Maitreyi? Si daca da, ai putut sa ma ierti?” Raspunsul la aceasta intrebare vine dupa 42 de ani sub semnatura Maitreyi Devi in cartea intitulata ,,Dragostea nu moare” (,,It does not die”). O replica incredibila care contine destainuiri cutremuratoare. Astfel, Maitreyi Devi, care avea sa devina o cunoscuta poeta indiana, ofera o replica magistrala povestii de dragoste scrisa de Mircea Eliade in anii ’30. Ve-ti fi surprinsi sa aflati ca lucrurile nu s-au desfasurat intocmai precum au fost expuse de Eliade. Desi cartea scrisa de aceasta nu contine detalii amanuntite referitoare la felul in care s-au derulat evenimentele, pentru ca Maitreyi Devi a scris sub impulsul unei mari emotii si dupa aproape o jumatate de veac de la consumarea faptelor si neavand la indemana un jurnal precum Mircea Eliade, reflecta totusi cu claritate emotia, frumusetea si durerea unui sentiment de dragoste si destramarea lui. Pe langa asta, cartea ne introduce intr-o lume fascinanta a miturilor si ritualurilor indiene. A fost scrisa initial in bengali si tradusa apoi in limbile engleza, germana si romana. In finalul cartii ,,Deagostea nu moare” este descrisa si intalnirea dintre Mircea Eliade si Maitreyi Devi dupa 42 de ani (un pasaj cu adevarat emotionant).

Cu aceasta ocazie am recitit si romanul ,,Maitreyi” a lui Mircea Eliade. O adevarata incantare.. Citind aceste doua carti ve-ti descoperi ca dragoastea adevarata …It does not die!

Reclame

Entry filed under: jurnal gossip girl.

Sunteti pregatiti pentru taxa pe grasime?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Pe unde ma mai plimb

toateBlogurile.ro

Vremea Cluj


%d blogeri au apreciat asta: